Uitvoering Johannes-Passion bij het tweede lustrum (2012)

Christus voor Pilatus 
Mihály Munkácsy (1844-1900) - Christ before Pilate (1881)

Zoals u elders op deze website kunt lezen, was de eerste repetitie van Collegium Vocale Zaandam op 26 oktober 2002, en de eerste uitvoering op 30 november van datzelfde jaar. In 2012 bestaan we dus 10 jaar, een goede reden voor enkele bijzondere uitvoeringen.
We zijn het jaar begonnen met een cantate uit het Weihnachts-Oratorium; op 25 maart hebben we de een schitterende Johannes-Passion neergezet.

 
Bullekerk, Zaandam

BWV 245 - Johannes-Passion
Johann Sebastian Bach

25 maart 2012, 15 u.
Westzijder- of Bullekerk
Zaandam

Robbert Overpelt - Evangelist
Max van Egmond - Christus
Marjon Strijk - sopraan
Andrew Hallock - counter
Marcel Reijans - tenor (aria's)
Jelle Draijer - bas (aria's)
Collegium Vocale Zaandam
Barokorkest "Eik en Linde"
Dirigent: Cor Brandenburg
 

Velázquez - Cristo de San Plácido 
Diego Velázquez - Cristo de San Plácido

Van alle passies die Johann Sebastian Bach heeft geschreven (voor alle vier de evangelisten is er inmiddels een bekend, sommige ook nog in verschillende versies) is de Matthäus-Passion veruit de bekendste en meest uitgevoerde. Toch geven velen de voorkeur aan de Johannes-Passion. Die is korter, feller, dramatischer, en bevat ook een grotere rol van het koor ten opzichte van de solisten. De voorgeleiding van Jezus bij Pilatus heeft een centrale plaats (ook muzikaal!) in deze passie.

Er is ontzettend veel geschreven over de Johannes-Passion en er bestaan vele opnamen van. Een goed en gedetailleerd (Nederlands!) verhaal over aard en structuur van de Johannes-Passion vindt u hier op de site van Eduard van Hengel. Een overzicht van de herkomst van de tekst, van de vele opnamen die van dit werk bestaan, vele discussies over dit werk (doorgaans in het Engels) en ook een aantal (deel-)opnamen vind u hier, op de Bach cantatas website.

Op 22 maart stond er een artikel over deze uitvoering in het Noordhollands Dagblad.

 
Collegium Vocale Zaandam, Joomla template door SG web hosting